Почетна » Волите мачке, а не знате да ли да их имате: Ово су разлози који ће вам решити дилему
Занимљивости Вести

Волите мачке, а не знате да ли да их имате: Ово су разлози који ће вам решити дилему

Фото: пиксабеј

Научна истраживања потврдила су – мачке су најбољи кућни љубимци! Ако вам неки власник пса или другог кућног љубимца негира ову тврдњу, слободно му покажите ове аргументе.

Студије су показале да власници мачака имају у просеку виши ИQ од власника паса. Наравно, мачке вас не праве паметнијима, већ интелигентнији људи радије бирају мачке као кућне љубимце. Претпоставља се да интелигентнији људи раде дуже и самим тим имају мање времена за своје четвороножне пријатеље, а мачке захтевају мање пажње. Чињеница да имате мачку много говори о вама другим људима. Власници мачака су у просеку интровертнији и повученији од власника паса. С друге стране људи их доживљавају као поуздане и као људе који верују другима. Такође, мачкољупци су мање манипулативни и скромнији, што људи изузетно цене.
Поседовање кућног љубимца је добро за срце, али поседовање мачке је изузетно. Показало се да мачке позитивно утичу на смањење стреса, јер траже далеко мању бригу него пси. Мачке смањују анксиозност, а њихово мажење има умирујући ефекат на нас. Једна студија показала је да људи који поседују мачке имају 30 одсто мање шансе да умру од срчаног или можданог удара у односу на људе који их немају. Стереотип да су пси приврженији него мачке је управо то – стереотип.
Мачке су, посебно за жене, једнако добри „другари“ као и пси. Једна швајцарска студија показала је да мачке памте пажњу и љубазност те да се знају одужити за њих. Мачка је својеврстан еквивалент за партнера, ако живите сами, јер хиљаде година припитомљавања напрваили су мачке нашим правим савезницима. Познато је да деца која одрастају уз животње брже проговоре и проходају. Мачке су сјајне и за њихову социјализацију, јер ће знати и да се побуне уколико деца претјерају са дружељубивошћу, (што већ није случај са псима), баш као што ће то једног дана да науче и са својим другарима. Уколико се бринете за емисију угљен диоксида у атмосферу, доносимо вам сјајну вест!
С обзиром на количину и начин исхране, мачке су далеко мањи „загађивачи“ атмосфере од паса. Када би смо то поредили са аутомобилима – мачке су попут фолксваген голфа, док пси личе на хамер. То су показале истраживања у Британији у којима је закључено да 82 одсто жена радије бирају мушкарце који воле животиње, док невероватних 90 одсто неудатих жена каже да су им мушкарци који поседују мачку „лепши“ од других. Жене вероватно гаје стереотипе како су мушкарци са мачкама далеко нежнији и пажљивији од осталих. Мушкарци, срећно у набавци мачака! Наравно, за мачку ћете се бринути и када нађете своју бољу половину.