Почетна » Време је за ШЉИВЕ: Направите брзи тарт (рецепт)
Исхрана Вести

Време је за ШЉИВЕ: Направите брзи тарт (рецепт)

Потребно је за тесто:

  • 250 г путера
  • 250 г брашна
  • 50 г шећера у праху
  • 1 жуманце

За фил:

  • 1 кг шљива
  • 100 г шећера
  • кашичица млевеног бадема
  • кашичица екстракта од бадема
  • 200 г марципана
  • 1 беланце

Миксером умутите путер исечен на комадиће и брашно. Када добијете смесу сличну влажним мрвицама, убаците шећер и наставите да мутите. У чинијици умутите жуманце са две кашичице воде, па преспите преко теста и миксером све добро сједините. Тесто кратко месите да постане компактније, а онда га умотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер 30 минута.
Шећер и шљиве, које сте претходно преполовили и очистили од коштица, ставите на рингу. Када проври, динстајте 3-5 минута, док шљиве не омекшају, па их пребаците у велику цедиљку, а њу ставите преко чиније. Оставите шљиве да се оцеде 30-60 минута, мешајући на сваких 10 минута.
Извадите тесто из фрижидера, пресеците га напола, па једну половину развуците оклагијом, ставите у калуп за печење и добро утисните. По тесту поспите млевене бадеме, а преко тога ставите слој шљива у које сте претходно умешали екстракт бадема. Исеците комадиће марципана, равномерно их распоредите и преко додајте остатак шљива. Другу половину теста развуците помоћу лењира и исеците на правилне траке, па их по жељи распоредите преко фила и премажите умућеним беланцетом. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени, око 40 минута. Када се мало охлади, послужите уз сладолед.