Почетна » За природно лечење ШТИТНЕ жлезде, довољна је 1 чаша дневно: Направите сами ЛИКЕР од МЛАДОГ ОРАХА (РЕЦЕПТ)
У жижи

За природно лечење ШТИТНЕ жлезде, довољна је 1 чаша дневно: Направите сами ЛИКЕР од МЛАДОГ ОРАХА (РЕЦЕПТ)

Фото: Пекселс

Ликер од ораха, познат и као ораховац ликер или ораховача ракија, јесте природни лек за велики број тегоба, пре свега захваљујући свом богатом садржају витамина Ц и јода.

Када се беру зелени ораси за ликер

Зелени ораси за ликер треба да се беру друге пловоне маја или прве половине јуна. Дакле, свакако их треба убрати пре формирања плода ораха, док су зелени и величине лешника или крупнији.

​Важна напомена

Пре било руковања са младим зеленим орасима, обавезно треба да ставите гумене рукавице да бисте заштитили руке од веома неугледних браон флека које је јако тешко касније скинути. Пожељно је да заштитите и одећу.
Како се прави ликер од зелених ораха

Како направити ликер од зелених ораха? Ово је најпознатији народни рецепт за ликер од младих ораха, који може да се допуни са осталим састојцима по укусу (ванила, поморанџа итд.).

Ликер од зелених ораха – рецепт:

Неопходни састојци

– 12 младих зелених ораха

– 400 г смеђег шећера (или меда по жељи)

– по жељи штапић ваниле, цимета, каранфилић, наранџа и др.

– 1 лимун, исећи на комаде

– 1 литар домаће ракије

Начин припреме:

За ликер од ораха треба опрати орахе и исећи их на два дела или на четвртине (зависно од њихове величине). Лимун опрати и исећи га на комаде. Орахе и лимуне ставити у већу стаклену теглу од 3-5 л. Орасима и лимуну треба затим додати шећер (или мед), зачине по жељи и домаћу ракију и добро промешати да се шећер боље раствори, преноси садња.цом. Затим затворите теглу и држите је на сунцу 40 дана. Сваки дан помало промућкати, али не отварати. Након 40 дана, процедите ораховац ликер кроз газу у другу боцу, коју ћете чувати на хладном и тамном месту.

За шта је добар ликер од зелених ораха као лек?

Ликер од зелених ораха као лек и данас служи као прва помоћ за многе који имају стомачне тегобе и као природни лек за анемију и јачање крви. Незрели плодови ораха, са меканом средином, представљају право природно богатство витамина Ц и јода, тако да је ораховача ракија од памтивека била коришћена за различите производе који помажу код тегоба тироидне жлезде, нарочито у случају њне ослабљене функције- хипотироидизма. Ликер од зелених ораха је једнако ефикасан за олакшање варења, пролив, затвор, горушицу, надимање, грчеве у желуцу и стомачне инфекције.