Почетна » Због овог зачина се водио стогодишњи рат: Намирница за дуг живот
Здравље Вести

Због овог зачина се водио стогодишњи рат: Намирница за дуг живот

Фото: Пекселс

Цимет је одличан извор мангана, гвожђа, калцијума, бакра и цинка, витамина Ц, К, Б6 и Б2

Европљани су цимет открили пре пет векова, када су Португалци заузели Цејлон. Урођеници са острва узимали су га као лек против замора и за јачање енергије. Чак су га и пушили. Цена цимета је у то доба била невероватно висока, попут злата, па су Холанђани и Португалци водили стогодишњи рат да би га се домогли.

Пред крај 19. века цимет је престао да буде енглеска ексклузива и проширио се по целом свету. Немојте сводити цимет само на додатак пити од јабука или сутлијашу. Као лек, користи се на разне начине. Узимањем само пола кашичице цимета дневно дијабетичари могу знатно да смање ниво шећера у крви, јер његови састојци комплекса катехина и епикатехина активирају инсулин и са њим заједнички делују. Експериментално је доказано да снижава ниво масти и лошег холестерола, уништава гљивице и спречава њихов раст. Одличан је антиоксидант и делује антиканцерогено. Верује се и да цимет утиче на будност и побољшање памћења, убрзава метаболизам, а помаже и да се смање ПМС симптоми.