Почетна » Започните празнични месец БОЖИЋНОМ ЗВЕЗДОМ, јер доноси срећу у дом
Моја башта Вести

Започните празнични месец БОЖИЋНОМ ЗВЕЗДОМ, јер доноси срећу у дом

Ево како да изаберете праву божићну звезду и на који начин да је негујете како би што дуже цветала!

У годишњем добу са мало сунчеве светлости, цветне биљке значе наду у ново пробуђени живот. Прави симбол за то су божићне звезде.

У класичној црвеној или у пастелним бојама, та биљка која цвета током зиме доноси празничну атмосферу. Како би што дуже украшавала ваш дом, сазнајте како изабрати квалитетну божићну звезду и како је чувати код куће.

Избор

Свако ко жели дуже да ужива у божићној звезди, нека изабере биљку густог и снажног лишћа, јарко црвеног цвета и без видљивих оштећења. Доњи листови треба да буду тамнозелени. Биљке са много зелене боје око рубова латица или оне којима је лишће отпало или пожутело нису најбољи избор.

Корење не би требало бити ни суво ни натопљено водом. Избегавајте биљке које су изложене промаји или стоје на отвореном, на ниским температурама. Божићна звезда треба да буде два и по пута већа од посуде у коју је посађена.

Чување

При избору места за овај божићни цвет добро је избегавати промају, јако сунчево светло као и превише суву или загрејану просторију. Биљка не би требала додирује хладне прозоре ни бити у близини радијатора. Идеална температура је између 15 и 22 степена.

Потребно је пажљиво је заливати млаком водом отприлике сваки други дан или онда кад је земља сува. Избегавајте водене локвице испод саксије. Ако се корен осуши, биљка у почетку реагује одбацивањем лишћа.

За разлику од прекомерне влаге, божићна звезда може преживети краћи период суше. Само је почните заливати и биљка ће оживети. Ако листови наставе да  опадају, често је прекасно за помоћ јер лишће које отпадне не расте поново. Када биљка оголи, једино је решење купити нову. Ако успете да је очувате и након празничне сезоне, требало би је једном месечно прихрањивати ђубривом за собне биљке.