Почетна » Заспала је са симптомима прехладе, па пала у кому: Када се пробудила, имала је амнезију
Психолог Вести

Заспала је са симптомима прехладе, па пала у кому: Када се пробудила, имала је амнезију

Клер Мафет-Рис легла је у кревет једне вечери 2021. године са симптомима прехладе, а ујутру је пала у кому на 16 дана. Када се пробудила није се сећала ничега од претходних 20 година.

Ова Британка, њен муж и двојица синова, испричали су све у једном ТВ гостовању, и објаснили да је Клер заправо имала енцефалитис или запаљење мозга, због чега је изгубила памћење.

– Клер је око две недеље имала прехладу, коју је ’покупила’ од нашег млађег сина. Постепено је стање почело да јој се погоршава и постајала је све летаргичнија – рекао је њен муж Скот и додао.
– Једне вечери отишла је на спавање, а следећег јутра нисам могао да је пробудим.

Жена је хитно превезена у болницу где је прикључена на респиратор. На почетку су лекари сумњали да има крварење у мозгу, али су тестирањима утврдили да је реч о енцефалитису.

Иначе, енцефалитис је запаљење мозга, али су лекари били шокирани дијагнозом јер није тако честа. У већини случајева изазива симптоме сличне грипу, али може да буде и веома опасан и да нанесе трајну штету организму.

Клер је у исповести за британски лист „Сун“ испричала да је губитак памћења значио и да се није сећала неких важних животних догађаја.

– Иако сам знала да имам децу коју волим и препознајем, нисам могла да се сетим порођаја, њихових рођендана, њиховог првог дана школе, шта воле или не воле. Срећом, сећала сам се свих људи које познајем. Не знам како би Скот поднео да сам се према њему понашала као према странцу – каже ова жена и додаје:

– Када је реч о мојим изгубљеним сећањима, још увек постоји мала шанса да се врате, али ако не, мораћу да направим много нових срећних успомена.

Ознаке