Почетна » Зашто ангажовати нутриционисту
Здравље Нутрициониста

Зашто ангажовати нутриционисту

Болесним особама је од суштинске важности да имају праве намирнице у својој исхрани. ХРАНА МОЖЕ БИТИ ЛЕК, АЛИ МОЖЕ ПОГОРШАТИ ПОСТОЈЕЋИ ИЛИ СТВОРИТИ НОВИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМ

Шта ће ми нутрициониста? Како нутрициониста може да ми помогне?

Оваква питања с времена на време чујем од особа које имају проблем с вишком килограма, па чак и од оних који имају и веће здравствене тегобе. Свима онима који имају ову недоумицу покушала сам да објасним зашто им је потребан нутрициониста. Неке особе једоставно не разумеју концепт индивидуалне дијете, јер посматрају свој проблем на погрешан начин. Оне обично мисле да су све особе с истим потребама, па да је сасвим у реду да употребљавају најновију популарну дијету из часописа и с интернета, упуштају се у експерименте с пилулама и чајевима, или просто гладују. Све је то, нажалост, погрешно.

Уколико желите да смршате

Неке пилиле и чајеви за мршављење које се агресивно рекламирају на телевизији и новинама не пружају решење проблема килограма, јер оне утичу на центре за глад у мозгу. Тада особа конзумира уобичајену храну, али у мањој мери. По престану третмана, тело узвраћа ударац, апетит вам се повећава, па настаје још већи проблем. Гладовање такође није права опција и најгора је одлука коју можете донети.

Зашто су штетне уопштене, популарне дијете? Једноставно, сви ми смо различити, метаболизам нам се разликује, као и потребе за енергијом и нутријентима. Рецимо то на овај начин: особа А ради као продавачица у супермаркету и не креће се током рада као особа Б која је фитнес-инструктор или особа Ц која је лекар и ради по сменама. Шта их још разликује? Њихове навике у исхрани, генетика, физичка форма, висина, маса, проценат масти, мишића и воде у телу, крвна слика, крвни притисак, као и евентуална обољења, било да су акутна или хронична. Све су то варијабле које утичу на избор и количину намирница у исхрани.

Нутициониста најбоље зна ко, када, колико и шта треба да поједе, јер ако би особе А, Б и Ц имале идентичан план исхране, прва би се угојила, друга смршала, а евентуално трећа остала на оптимуму. Ово је само под условом да су све три особе здраве. Ако су болесне, ситуација постаје нешто компликованија, јер треба узети у обзир и намирнице које особе смеју или не смеју да користе у плановима исхране.

 

 

Физичка активност

Осим исхране, сваки добар нутрициониста ће вам рећи да је и физичка активност битна за сагоревање масти. Мишићи су фабрике за сагоревање масти, али неке популарне дијете иду ка томе да се не користе целе групе намирница и да се избегавају физички напори. Угљени хидрати су наше гориво, али ако их превише уносите, оне ће се трансформисати у масти. Масти су, опет, важне за синтезу хормона, пренос витамина и још небројено много улога. Баш као и угљене хидрате и масти, беланчевине морате уносити колико је вашем телу потребно. Игнорисањем физичке активности ћете сигурно изгубити на мишићној маси, а тако губите и могућност да трошите калорије из масти. Мишиће можете сачувати редовном физичком активношћу и правилном исхраном.

Зачарани круг

Када схватите да већина популарних дијета не функционише, вероватно ћете добити килограме, а изгубити самопоуздање. Јо-јо ефекат дешава се кад особа улази у циклус лоше дијете и из њега излази тако што има више масних наслага него пре. Код тих дијета у почетку, наравно, креће одушевљење јер сте на старту успели да „смршате“, али тај ентузијазам је погрешан јер нисте изгубили масне наслаге већ течности и мишићну масу. Кад се вратите на стари режим исхране, тело ће се потрудити да још више масти сачува у резервама. Замислите да сте испробали неколико неуспешних дијета и дошли до 15-20 килограма вишка. Да ли заиста верујете да ћете сами моћи да нађете праву комбинацију која ће вас вратити на нормалу? Није грех тражити помоћ, а нутрициониста вам ту само може помоћи.

Исхрана болесних

Здравље је богатство. Болесним особама је од суштинске важности да имају праве намирнице у својој исхрани, јер храна може бити лек, али може погоршати постојећи или створити нови здравствени проблем. Оно што је за дијабетичаре добро, не мора да буде добро за особе које пате од гастритиса или пак целијаклије. Чак и ако имате мање опасна стања попут повишеног крвног притиска или холестерола, не смете игнорисати те чињенице приликом избора намирница у дијети. Неуважавање вашег здравственог стања приликом састављања дијете може довести до тога да се ваше здравствено стање погорша, а онда сте сами себи направили још већи проблем. Веома је опасно користити уопштене дијете ако сте болесни, већ се обавезно јавите нутриционисти.

Ако сте мислили да је састављање дијете за једну болест компликовано, размислите колико је то теже урадити кад нека особа има више болести. Нутрициониста овде мора добро да познаје проблематику и уради такав избор намирница који ће довести до побољшања стања пацијента. У оваквим случајевима сигурно ћете погрешити ако се не посаветујете с нутриционистом.

Нутрициониста за вас

Ако не желите да експериментишете са здрављем, потражите помоћ нутриционисте. Ако је далеко или због обавеза не можете лично доћи на преглед, урадите то путем интернета. Нутрициониста ће вам уштедети и време и новац, без ризика по ваше здравље. Цена услуге нутриционисте је много мања од компликација које се могу појавити ако сами тражите решење. Нутрициониста је школован стручњак који зна много тога о исхрани, а на вама је да ли ћете то знање искористити или тражити свој пут. Ја вам топло препоручујем ово прво.

Додатне информације можете добити путем мејла nadijeti@gmail.com.