Почетна » Зашто халуцинирамо?
Занимљивости Вести

Зашто халуцинирамо?

Фото: Пекселс

Шта је уствари халуцинација и како долази до ње? Халуцинација је уствари перцепција звука, мириса или визуелних ефеката.

У питању су ефекти који се јављају без одређених стимуланса и они који нису присутни. Халуцинацију може узроковати неколико ствари, попут наркотика, снова, или неуролошких болести. Дешава се и да се јављају у виду звука, и то у оним случајевима када особа која халуцинира тврди да чује гласове покојника или нестварних и митолошких бића. Реч халуцинација потиче од латинске речи алуцинари, што у преводу значи “шетати умом”. Које врсте халуцинација постоје Постоје различите врсте халуцинација, у зависности од узрока који је покреће. Халуцинације су најчешће узроковане употребом дрога или услед грознице. Може се јавити код особа са инвалидитетом и код оних са оштећеним слухом.

Такође, могу се јавити и као последица тешке болести или неког психичког поремећаја, попут шизофреније. Велики је број визуелних халуцинација, попута визуелног поремећаја под називом Дyсмегалопсиа, када се ствари доживе визуелно већим или мањим него што то стварно јесу. Затим халуцинација Цхроматопсиа, када је све у истој боји или халуцинација Бробдингнагиан, која доводи до тога да сви људи изгледају као дивови или Лилипутиан, где је ситуација обрнута и многе друге. Најпознатија визуелна халуцинација је фатаморгана, карактеристична је њена појава у необичним ситуацијама, а рефлектује остварење жеље. Поред визуелних постоје и аудитивне халуцинације које су карактеристичне за шизофренију и подразумевају различите гласове. Када је ова халуцинација у питању, особе често разговарају са гласовима, а понекад покушају и да се физички обрачунају. Особе халуцинирају и онда када имају осећај да им инскети гмижу по кожи.

То је тип халуцинације која је везана са чулом додира. Психолози, стручњаци и филозофи дуго покушавају да одгонетну ову појаву. Једна од теорија је та да до халуцинације долази због хемијског дисбаланса, јер је истраживање показало да се у току халуцинације одвијају различити хемијски процеси у одређеним деловима мозга.