Почетна » Зашто је важно да будемо у кревету пре поноћи
Занимљивости Вести

Зашто је важно да будемо у кревету пре поноћи

Фото: Пекселс

Многи од нас не поштују одлазак на спавање у време које лекари препоручују.

Неспавање до касно у ноћ, превише или премало сати сна, инсомнија, умор и друге тегобе могу бити изазване неправилним спавањем и бригом о организму. Стручњаци апелују да је за организам, ум и разум веома важно спавати од 1 до 3 сата после поноћи због тога што се тако јача нервни, имуни и мишићни систем.

Поједини верују да је ово време повезано са плимом и осеком, који имају веома повољан утицај на спокој нашег тела. Одлазак у кревет не би требао да буде након 23 часа због здравља организма. Најбоље време за спавање је 22 часа и 6 ујутро, а све то због здравља организма и осећаја одмора. Тачније, 22:10 је најбоље време за гашење светла и одмор тела.

Током фаза спавања/циклуса имамо четири „не-РЕМ“ фазе и једну РЕМ фазу сна, које се понављају током ноћи све док се не пробудимо. У првој фази је сан најслабији, а у четвртој најдубљи, а последња фаза јесте оно што сањамо и тада смо најчешће најближи будном стању.

Постоји биолошки сат унутар нашег организма због чега је посебно важан сан. Током тог периода се обнављају многе функције организма, а ми смо издвојили како изгледа та сатница.

21-22: тело елиминише токсине из имуног система,
22-01: јетра се регенерише и елиминише отрове,
01-03: коштана срж ствара крв,
03-05: обнављају се плућа,
05-07: регенерација дебелог црева и редуковање токсина.