Почетна » Зашто је важно носити слушне апарате 
Здравље Савети стручњака

Зашто је важно носити слушне апарате 

Многи се упркос оштећењу слуха упорно опиру ношењу слушних помагала. Међутим, важно је знати да ће након кратког периода навикавања поново чути све звукове и повратити некадашњи квалитет живота

Особе оштећеног слуха свакодневно се суочавају с непријатним ситуацијама, почевши од комуникације с укућанима, у продавници, на шалтерима банака, поштâ. У дужем периоду ове непријатности могу довести до повећане напетости, нервозе, анксиозности, стреса.

Важно је нагласити да помоћ увек постоји, пре свега уз добру дијагностику и ношење одговарајућих слушних апарата. Кључно је одговорити на најважније питање – како нам помажу слушни апарати?

Из света релативне тишине у коме су били заборављени многи звукови из окружења, човек се враћа у нормалан бучни свет у коме живимо. Неопходан је тренинг и стално слушање да би се створиле нове слушне навике попут издвајања гласа из околине, потискивања околних шумова и слично. Потребан је одређен период адаптације како на физичко присуство апарата, тако и за разумевање у различитим звучним ситуацијама. У сложеном процесу слушања треба имати у виду да је мозак процесор за разумевање говора. Да би се овај процес успоставио, потребно је неколико недеља да мозак усклади и регулише корист од увођења оваквог начина слушања.

Слушни апарат одржава мозак активним у процесу обраде звука, а тиме и одржавање чула слуха у функцији. Ношење два слушна апарата даје пацијенту сигурност у непосредном окружењу. Кад се налазимо на улици и чујемо трубу аутомобила, чуло слуха нас упозорава шаљући сигнале мозгу с које стране долази опасност. Обостраним ношењем слушних апарата омогућава се идентификација извора звука и одређује његова удаљеност од слушаоца (веома важно у саобраћају).

Ношењем апарата добијамо боље разумевање говора, природнији квалитет звука, слушање без напора, а тиме и значајно побољшан квалитет живота.

 

Пише: др Споменка Драгојевић, оториноларинголог