Почетна » Зашто су старији подложни преварама
Здравље Савети стручњака Сениор свет У жижи

Зашто су старији подложни преварама

Коначно откривено да постоји биолошка основа због које су неки људи у годинама чешће мете израбљивања, телефонских и онлајн искориштавања: њихова психа је у реду, али им је мозак другачији

Старије особе често су жртве финансијских превара или их израбљују најближи. Научници су успели да докажу да се мозак преварених разликује од мозга оних који су превару избегли.

Сениори које су искористили пријатељи, рођаци, комшије или непознате особе понашају се исто као и вршњаци који су одолели израбљивању. Те особе су у стању да воде рачуна о финансијама, могу да запамте и да процене одређени податак. Њихова психа је нормална и добро знају аритметику. Али њихов мозак је другачији.

Сада је пронађена биолошка основа због које су подложни експлоатацији. У новом истраживању показало се да старији људи који су жртве превара имају израженију атрофију и слабију повезаност у две кључне области мозга. Једна област мозга сигнализира особи кад се нешто значајно дешава око ње, а друга јој говори како да тумачи друштвене сигнале, као што су намере других људи. Заједно, ове две промене у мозгу повезане са старењем могу да их учине подложнијим поткрадањима, нарочито кад се има у виду да су чланови породице најчешћи починиоци.

– Није њихова кривица што су злоупотребљени. Није реч о томе да су донели лошу одлуку. Постоје биолошки разлози зашто се дешавају ове злоупотребе и ми покушавамо да их схватимо. Старијим особама је теже да се снађу у овим тешким друштвеним ситуацијама. Морамо да почнемо ово да третирамо као здравствени, а не друштвени проблем – каже вођа истраживања Нејтан Спренг, доцент на катедри за Људски развој Kорнел универзитета.

Претходним истраживањима је утврђено да су чланови породице најчешћи финансијски израбљивачи. У овом новом истраживању утврђено је да је један човек наставио да краде од баке чак и након што му се она супротставила. Једна ћерка је подигла 2.000 америчких долара с рачуна учесника истраживања без дозволе. У другом случају, синовљева девојка је позајмила 4.000 долара и никад их није вратила.

Скоро једна од 20 старијих особа може да очекује да ће бити финансијски експлоатисана након 60. године живота, са стопом вероватноће која је већа него код многих болести повезаних са старењем као што су кардиоваскуларне болести, рак и артритис.

Међутим, ова област није довољно проучена јер многи старци нису свесни или не желе да пријаве израбљивање јер их је срамота.

За потребе истраживања научници су тестирали 26 људи од којих су половину опљачкали или чланови породице или комшије, или су пак били жртве онлајн и телефонских превара. Друга половина је била у опасности да постане жртва финансијске преваре, али ју је препознала и избегла. Научници су урадили опсежне тестове понашања у обе групе како би видели да ли су се оне понашале другачије.

Kористећи 45 врста процена, измерили су памћење учесника истраживања, њихову способност да обрате пажњу на информацију и да је процене, контролу инхибитора, аспекте личности и финансијско резоновање. Једине разлике у понашању између две групе биле су већи бес и резигнираност код особа које су биле искоришћене.

– Али су се значајније разлике показале на снимцима мозга. Старије особе које су биле искоришћене имају атрофију у предњој инсули (острву) мозга и мање веза од ње ка широј неуромрежи мозга. Предње острво шаље знаке кад се нешто значајно дешава у нашем окружењу. Уопштено, ово подручје не реагује једнако брзо код старијих као код млађих, поготово у лошим ситуацијама – каже Спренг.

Он објашњава да ако се старије особе на пример коцкају, при помисли да би нешто могле да добију осећају исто узбуђење као и млађи, али немају исти осећај страха или разочарења кад су у питању губици. Дакле, нису толико осетљиви на губитак новца.

Мозак је показивао посебно изражену атрофију код израбљиване групе испитаника, што сугерише да им мозак није сигнализирао да су суочени с ризичном ситуацијом. Искоришћавани старији људи такође су имали атрофију и мање неуронских веза у медијалном префронталном кортексу, области мозга која нам помаже да процењујемо друштвене ситуације, као и мисли и намере других.

Спренг каже да су потребна додатна и већа истраживања како би се потврдио неурални механизам, али ово истраживање би могло бити први корак ка идентификацији начина предвиђања ко би могао бити подложан финансијској експлоатацији. Сматра и да је право време за то јер је тренутна генерација старијих на Западу најбогатија генерација икад и да је зато на мети лопова и превараната.

 

текст преузет и приређен из часописа Journals of Gerontology