Почетна » Због једне намирнице из замрзивача коју су појели, умрло ДЕВЕТ чланова породице у разамаку од неколико дана
Занимљивости Вести из света

Због једне намирнице из замрзивача коју су појели, умрло ДЕВЕТ чланова породице у разамаку од неколико дана

Фото: Пиксабеј

Кинеска деветочлана породица умрла је у размаку од неколико дана, након што су појели домаће тестенине које су стајале у замрзивачу годину дана.

Породица из града Јики, из североисточна кинеске провинције Хеилонгјианг, појела је популарну локалну посластицу познату као „Суантангзи“ – врста густе супе са резанцима – током једног породичног окупљања од 12 људи.

Троје млађих чланова породице одбила су да пробају јело због необичног укуса, док је осталих девет уживало у традиционалној посластици.  Сви који су јели тестенину су се разболели неколико сати касније, а осморо од њих девет умрло је до 11. октобра 2020. 47-годишња жена Ли, лечила се у болници, али је умрла неколико дана касније, рекао је њен син.

Локалне власти кажу да се јело са резанцима толико дуго кварило замрзавањем, трујуц́и породицу киселином бонгкрек – респираторним токсином који производе бактерије пронађене у оброку. Након што је било замрзнуто 12 месеци, у посуди је откривена висока концентрација бонгкрекове киселине.

Национални комитет за здравље издао је у уторак хитно упозорење људима да избегавају да једну храну са ферментисаним пиричем и брашном. Симптоми тровања овом киселином појављују се за неколико сати од конзумирања контаминиране хране, а укључују бол у стомаку, знојење, слабост и кому. Смрт може да наступи за 24 сата.