Почетна » Због Милунке Савић догодио се преседан на београдској железници
Занимљивости Вести

Због Милунке Савић догодио се преседан на београдској железници

Фото: Википедија

Десило се то на београдској железничкој станици 1928. године. У том време у Француској је слављена десетогодишњица савезничке победе у Великом рату. За ту прилику послат је воз за Београд да би превезао српске званичнике који су позвани да учествују у прослави.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Дај Боже Да Се Срби Сложе (@sveta_zemlja_srbija)

Поред политчара, генерала, био је ту и француски амбасадор који је присуствовао испраћају и, случајно, у једном тренутку је на перону угледао њу – Милунку Савић.

Милунка је стајала поред воза и испраћала своје ратне другове. Амбасадор је ју је упитао зашто и она не иде на ово путовање.

– Ја за то путовање немам новаца – рекла је Милунка.

Његова екселенција као и окупљени грађани то нису могли да дозволе. Испред њих је стојала велика Милунка Савић. Она је жена са највише одликовања и ордења у историји ратовања. Велика хероина Балканских ратова и Првог светског рата. Била је наредник у Другом пуку српске војске “Књаз Михаило”

Французи су је, због превелике храбрости, прозвали “српска Јованка Орлеанка” и доделили су јој чак два ордена Легије части. 

Присутни су брзо прикупили новац. Амбасада Француске је обезбедила потребну документацију. Оријент експрес је стајао мирно. Сви путници, главешине и генерали су седели у возу и чекали. Нико се није бунио. Знали су да без Милунке путовање није право. Да без ње и не могу да крену. Много возова је од тада пртутњало Београдом. Оријент експрес јури светом.