Почетна » Због ових грешака ноћу се боримо са НЕСАНИЦОМ
Здравље Вести

Због ових грешака ноћу се боримо са НЕСАНИЦОМ

Грешке за које вероватно не знате, држе вас будним и поткопавају ваш ноћни одмор. Ако патите од несанице, али не можете да откријете узрок, не очајавајте! У овом чланку ћемо вам рећи које лоше навике доводе до сличног резултата. Одустајањем од њих можете решити проблеме са спавањем.

1. Кафа после вечере

Кафа или слаткиши ноћу могу изазвати несаницу. То је због њихових стимулативних својстава. Будите опрезни са кофеином и рафинисаним шећером после вечере.

2. Спавајте на пуном стомаку

Још једна уобичајена грешка је обилна вечера. Нарочито ако сте навикли да спавате на стомаку. Тежина у стомаку доводи до ноћних мора, несанице, гастроезофагеалног рефлукса. Такође ујутру, највероватније, ћете устати уморни. После вечере препоручује се сачекати најмање сат времена пре одласка у кревет.

3. Спавајте у различито време

Телу је потребна рутина коју мора стриктно да поштује. Ако једног дана одете рано у кревет, а следећег ујутру, тело једноставно не разуме шта да ради. Ова конфузија изазива промене на нивоу мозга. Дакле, нећете моћи да заспите када вам затреба. Време спавања је веома важно за тело. Чак и током празника и викенда, покушајте да идете у кревет и устанете у исто време.

4. Касно устајање викендом

Пошто не спавамо много током недеље, трудимо се да максимално искористимо викенде и устајемо касно. Ово је једна од грешака које вас држе будним! Покушај спавања чини нас летаргичним и захтева све више одмора. Из тог разлога, колико год да спавате цео викенд… У понедељак ћете осећати умор и недостатак енергије.

5. Гледање телевизије или коришћење мобилног телефона

Коришћење техничких уређаја пре спавања одлаже производњу хормона који регулише циклусе спавања. То је зато што мозак прима стимулусе и „мисли“ да би требало да буде будан! Није препоручљиво гледати вести, тешке филмове, користити таблет или мобилни телефон у кревету. Не заборавите да је уму и очима потребан одмор од светлог екрана.

6. Недостатак одговарајућег душека или пиџаме

Колико дуго нисте мењали јастуке или душек? Морају се мењати најмање једном у три године како би се избегле повреде кичме и поремећаји спавања као што је несаница. Заузврат, постељина и спаваћица треба да буду прилагођени температури ваздуха и да буду удобни. Без уске пиџаме, пуно ћебади или чарапа које стишћу ваше глежњеве. Што се осећате пријатније, брже ћете заспати и мања је вероватноћа да ћете се пробудити усред ноћи.

7. Спавајте без светла

Мозгу је потребан мрак да сигнализира да је време за спавање. Ако оставите упаљено светло или телевизор, или ако је напољу превише светло, нећете моћи да спавате, или нећете добро спавати. Покушајте да не украсите спаваћу собу у превише светлим бојама.

8. Спавајте са неким (укључујући кућне љубимце)

Заједничко спавање може бити веома пријатно искуство, али има и негативне последице по ваш одмор. Ако спавате са партнером, псом, децом или мачком, квалитет вашег сна ће бити лошији него да спавате сами. То је зато што ћете ноћу морати да се прилагодите покретима, звуковима и температури људи или животиња око вас. Ако имате проблема са спавањем, размислите о пресељењу у другу собу или барем у посебан кревет.

9. Непријатна температура у спаваћој соби

Лети појачавате климу на максимум и спавате у чарапама, а зими загревате собу тако да почнете да се знојите ноћу? Обе крајности су лоше за ваш одмор. Најбоље је да се просторија одржава на угодној просечној температури (нпр. 20°Ц).