Почетна » Здрав ручак: Пиринач са поврћем (рецепт)
Исхрана Вести

Здрав ручак: Пиринач са поврћем (рецепт)

Састојци за 2 особе:

  • 250 г пиринча, округлог зрна
  • 1 велика главица ситно сецканог лука
  • 1 велика шаргарепа
  • 4 чена белог лука
  • црвена паприка
  • жута паприка
  • љути феферончић
  • 250 г шампињона
  • кашика першуна
  • по потреби вода или повртни темељац
  • уље за пржење поврћа

Припрема

У ширу шерпу са тежим дном, сипати неколико кашика уља ( најбоље је ако се користи путер или маслиново уље ) и додати ситно исечену већу главицу црног лука. Пржити га док не постане стакласт, око 5 минута, повремено промешати. Додати шаргарепу, коју сте очистили,опрали и исекли на мало крупније коцкице ( ја волим да видим комаде поврћа ) те и њу пропржити неколико минута, шампињоне очистити мокрим кухињским папиром, и ако су мањи исећи их на пола а ако су већи на четвртине, додати их луку и пржити 4- 5 минута,додати паприке, које сте очистили од жилица и семенки и исекли на коцке, те и њих пропржити неколико минута. Ја имам неке мале црвене љуте папричице и њих ставим уместо феферончића али их не сечем, ставим их целе, по жељи не морате стављати феферончић.

На крају додати ситно сечен бели лук и све заједно пропржити.

У поврће додати пиринач и пропржити га врло кратко заједно са поврћем, мешајући.

Додавати по мало воде или повртног темељца ( може и бело вино али само први пут, кувати док вино не испари, после додавати темељац или воду ) и кувати га док пиринач не постане стакласт и немојте заборавити да га чешће промешате.

Кувати га на овај начин док пиринач не омекша али да не буде гњецав, обично треба око 15 до 20 минута да се пиринач скува.

Када је рижото готов, сипати у тањир,посути сецканим першуном и послужити. Ако га спремате у време кад није пост,нарибати пармезан сир преко рижота, док је врућ и послужити са зеленом салатом.

Рижото се обично припрема као предјело, мада је нама био ручак.Можете га јести као прилог уз неко месо или рибу или као самостално јело.