Почетна » Здраве намирнице које нипошто не смемо да једемо кад смо болесни
Нутрициониста Вести

Здраве намирнице које нипошто не смемо да једемо кад смо болесни

Кад ухвати вироза, знамо процедуру: пилећа супа, много чаја, ђумбир, прополис и мед. Треба ли да натрпамо тањир храном која пуца од витамина и минерала, избегавамо шећер? Па, не баш по сваку цену.

Лекари упозоравају на намирнице које могу да нам штете и продуже симптоме болести кад је организам ослабљен. Осим тога, ваља имати на уму да не реагујемо сви једнако на одређену намирницу па је најважније слушати своје тело и ако приметимо да нам нешто не одговара, избацити то.

Спанаћ

Хистамин помаже телу да се реши алергена. Ако не подносите одређену храну, хистамин ће вас “упозорити” и подстаћи алергијску реакцију.
Ако смо интолерантни на хистамин, може се појавити реакција слична алергијској или пак умор, недостатак енергије и главобоља. Иако не садржи превише хистамина, спанаћ помаже његовом ослобађању.

У категорију “ослободитеља хистамина” спадају и јагоде, парадајз, које је боље избегавати док смо болесни.

Орашасти плодови

Цинк и витамин Е помажу телу у борби против болести, но ако вас мучи желудац или температура, боље је суздржати се од ораха, лешника, бадема и “њихових рођака”.

Разлог зашто их не треба јести јесу њихове масноће, које тело тешко вари, а због којих би се желудац могао додатно узнемирити и телу одузети енергију која му је потребна за борбу против болести.

Броколи

Благотворне витамине на страну, броколи обилује влакнима која нису пријатељи организма ослабљеног болешћу. Првих неколико дана прехладе, грипа или стомачног вируса боље је напунити тањир намирницама које се лако варе како не бисмо непотребно губили снагу.

Пасуљ

Шећери из пасуља могу да подстакну стомачне тегобе попут пролива, гасова и грчева. Тело не синтетизује довољно ензима који смањују гасове, па се шећери не сваре у потпуности.

Стога пасуљ никако немојте јести ако вас мучи желудац, баш као ни интегралне или млечне производе. Замените их зобеном кашом, белим пиринчем и бананама.

Сирово поврће

Осим што може оптеретити организам варењем влакана, сирово поврће се не препоручује ни кад вас боли грло, јер га додатно надражује.

Баш као и кисели цитруси, које је боље заменити другом храном која обилује витамином Ц, барем док се упала грла не смири. Код грлобоље се препоручује мед, јер спречава кашаљ, као и јаја због цинка и витамина Д, који јачају имунитет.