Почетна » Желите да убрзате? Онда прво успорите
Психолог

Желите да убрзате? Онда прво успорите

Желите да убрзате? Онда прво успорите

Доказано је да медитација смирује ум, али то је такође једна од најбољих ствари коју можете да урадите за своје тело! Све је више медицинских доказа да практиковање ове вешине може да ојача имунитет, снизи ниво хлестерола, смањи проблеме са желуцем и варењем, олакша хроничне болове и стави тачку на несаницу. Медитација сузбија анксиозност, страхове и стрепње, све у свему одличан је начин да смањите стрес.

Кад сте смирени и опуштени, мождани рад прелази на ниже фреквенције и мозак ослобађа веће количине исцелитељских хормона, укључујући људски хормон раста, који повећава дуговечност.

Дакле, како да доведете своје мождане таласе до тога да природно успоре у ова стресна времена? Како да утичете на своје исцелитељске хормоне? Холивудске звезде плаћају и по 20.000 долара годишње за инјекције синтетског људског хормона раста, јер он враћа младалачку енергију, свежину итд. Оно што не знају јесте да те инјекције могу да доведу до застрашујућих нежељених дејстава.

Хормон раста има драматичне ефекте:

 1. Бољи тонус мишића
 2. Јаче кости
 3. Здравији ниво либида
 4. Мање масти – мршављење
 5. Боље функционисање мозга
 6. Подмлађена кожа

Научно је потврђено да је практиковање медитације у суштини брига о здрављу. Мишљење оних који медитирају је оштрије и њихове способности за решавање проблема су боље. И сви се слажемо да користи од медитације да буду феноменалне.

Кад вам неко каже да нема времена да се бави медитацијом, то је као да вам у колима светли црвена лампица за бензин, а ви не станете на пумпи да допуните резервоар. Да ли ћете стати на пумпи, зависи само од вас.

Стрес нас држи у стању приправности и чини да је наша пажња расута, тако да нам је за све што радимо потребно више времена. Сигуран и безбедан начин да поново фокусирамо пажњу на оно што радимо и, самим тим, да уштедимо време јесте одмор, односно медитација и релаксација. Зато запамтите источњачку мудрост која каже: Ако желиш да убрзаш, мораш прво да успориш.

Увек кад желим себе да „ресетујем“, урадим вежбу „Slow Motion“. Ево како.

 1. Седите удобно у столицу, правих леђа. Добро протресите шаке као да желите да отресете воду са њих (то чините око пола минута). Кад осетите да су вам прсти и дланови енергизовани, спустите их на колена тако да су надланице на коленима, а прсти окренути навише. Останите тако неколико минута свесни сензација у прстима и док то осећате, пратите пулсирање у јагодицама.
 2. Пратећи сензације у рукама, постаните свесни дисања. Покушајте да удишете дубоко стомаком, пратите дах који вам пуни плућа… Онда, са сваким издахом осетите опуштање. Пратите своје опуштено, природно стање, останите га свесни.
 3. Пажњу усмерите на дланове и на простор око њих. И, док осећате ваздух који додирује ваше дланове, осетите простор између прстију… Кад будете спремни, полако подигните руке, само толико да осетите да су у ваздуху.
 4. Док вам се опуштају руке и рамена, можете полако да подижете руке, најспорије што можете, скоро неприметно… Видите колико споро можете то да радите, пратећи молекуле ваздуха који се котрљају међу прстима.
 5. Кад вам то буде згодно, окрените дланове један према другом и како вам се дланови проближавају, пулсирајте њима. Можете да замислите једно поље енергије која се налази између дланова или замислите да држите лопту пулсирајуће енергије – можда два супротна пола магнета. Ваш ум је опуштен иако свестан те сензације.
 6. Пратећи енергију која се креће између дланова, допустите рукама да се крећу својим ритмом, скупљајући и ширећи ту лопту, енергетско поље… И, кад осетите да је прави тренутак, спустите дланове на онај део тела који треба да буде излечен или му је потребна пажња.
 7. Својим ритмом спустите руке да се одморе у крилу и дајте себи времена да останете у миру и тишини.

Људи који свакодневно медитирају су срећнији, здравији и дуже живе од оних који то не практикују, а искусни медитатори развијају способност да користе читав мозак – обе хемисфере – и да живе у стању које карактерише мождана синхронизација и функционисање читавог ума.

Циљ већине врста медитације је једноставан: обратити пажњу на једну ствар како бисмо продубили своју свесност у датом тренутку. За оне који су навикли да раде више ствари одједном, обраћање пажње на само једну ствар може да представља изазов. Трик је у томе да пронађете тип медитације који вам највише одговара. То може да буде медитација с дисањем, медитација пажње, медитација слушања, медитација ходањем или медитација мантром.

Пише проф. др Андреја Краигхер Гузина, психоаналитички психотерапеут