Почетна » Жене боље виде боје
Савети стручњака Вести

Жене боље виде боје

Фото: Пиксабеј

Далтонизам или поремећај преознавања боја је наследно стање које чешће погађа мушки него женски пол. Овај проблем јавља се код једног од 12 мушкараца и свакој 200- тој жени. Далтонизам је аномалија ока и најчешће је присутан од рођења. Здраве особе разликују око 2000 боја, а далтонисти знатно мање.

Далтонизам настаје због немогућности мрежњаче да реагује на светлост. Фоторецептори у мрежњачи се називају штапићи и чуњићи. Штапићи су увијек бројнији, има их око 100 милиона, и осетљивији су на светлост од чуњића, али немају могућност препознавања боја.

У људској мрежњачи се налази 6-7 милиона чуњића који су одговорни за наше виђење боја. Генетски наслијеђени облици далтонизма се често вежу уз мањак одређених типова чуњића или потпуни изостанак тих чуњића.

Људи се обично рађају са далтонизмом, али неки такође могу постати далтонсти касније у животу након оштец́ења ока или део мозга који помаже да се види боја. Такође, далтонизам може бити последица и очних болести попут глаукома или макуларне дегенерације, Алцхајмерова болести или мултиплеџ склероза могу иницирати далтонизам, а забележено је да су болест изазвали лекови за реуматоидни артритис.

Постоје три групе ове болести, односно деле људе у три групе које имају различито реагују на боје.

Црвено-зелени далтонизам је најчешћа врста и овде особа тешко разликује црвену и зелену боју. Прецизније, зелена изгледа више црвено. Овај тип је благ и обично не омета нормалне активности.

Плаво-жута далтонизам је ређа врста и отежава разликовање плаве и зелене, али и жуте и црвене боје. Постоје 2 врсте у овој групи:

Тританомалија отежава разликовање плаве и зелене и жуте и црвене боје.

Тританопија вам онемогуц́ава да се разликује плава и зелена, љубичаста и црвена и жута и ​​ружичаста.

Комплетни далтонизам значи да се боје уопште не виде. Ово се такође назива монохромност и прилично је необично.

Тренутно не постоји лек за далтонизам, већ само помагала. Већина људи се прилагоди поремећају, па бирају занимања која не захтевају способност разликовања боја. Особе са овим проблемом не могу да раде као пецимо графички дизајнери или оне послове са електричним жицама у боји, али и још 148 других послова.

Једно од помагала су Енцхрома наочаре за далтонисте, које су патент компаније из Калифорније. Обојена стакла наочара садрже патентирану технологију за филтрирање светлости. Из те компаније тврде да њихово помагало омогућују особама с уобичајеним облицима далтонизма препознавање широког спектра боја. Он неће излечити болест, али ће, наводно, омогућити распознавање већег спектра боја током ношења.

Да би се дијагностификовао далтонизам, неопходно је урадити низ различитих тестова код очног лекара. На пример, са таблама на којима су исписани бројеви другачијом бојом од позадине. Уколико пацијент не види број, један је од сигурних знкова да има проблем са распознавањем боја.