Почетна » Жене живе 5 година дуже од мушкараца, а разлог је масна храна!
Здравље Вести

Жене живе 5 година дуже од мушкараца, а разлог је масна храна!

Срби живе краће од Европљана због хроничних боелсти које изазива лоша исхрана!

Невероватан податак здравственог билтена Завода за статистику: људи у Србији живе пет година краће од житеља Европске уније. Као што је добро познато, мушкарци у просеку дочекају 73, а жене 78 година. За разлику од нас, Европљани живе 78, док Европљанке просечно живе 84 године.

Како показује здравствени билтен водећи узрок смрти код особа оба пола су болести система крвотока, а више од половине има дијагнозу кардиоваскуларних обољења. Свака пета особа умире од онколошких обољења, док су на трећем месту болести система за дисање, од којих умире пет одсто људи.

Од проблема са метаболизмом умире три одсто људи, а исто толико и од болести система за варење. Чак 710.000 особа у Србији има дијабетес и то је пети водећи узрок смртности.

Месо и масна храна су узрок срчаним обољењима

Пушење се међу нашим становништвом и даље високо котира на лествици по броју смртних случајева. Најмање 15.000 људи превремено умире управо због последица пушења, а употреба дувана повезана је с настанком бројних болести. Од свих смртних случајева узрокованих кардиоваскуларним болестима, петина је узрокована употребом дувана и изложености дуванском диму.

Пандемија вируса корона је пореметила статистику умирања на целој планети, подаци су изведени из најновијег истраживања здравља становништва Србије. Анализе су радили Републички завод за статистику и Институт за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”.

Истраживање показује да највећи број наших суграђана умире од болести које су последица стила живота и које се могу спречити адекватном исхраном, физичком активношћу, остављањем дувана и превентивним здравственим прегледима.

Сваке године чак 36.000 особа добије дијагнозу малигне болести, а рак однесе око 20.000 живота годишње, показују подаци Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”. Србија спада у земље са средњим ризиком оболевања од рака јер се налази на 12. месту од 40 европских земаља, али с високим ризиком умирања од малигних болести у Европи – на другом месту одмах иза Мађарске, процењује Међународна агенција за истраживање рака. Најзаступљенији је рак плућа, дојке и дебелог црева, што чини једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака у свету.

Где живе најдуговечнији људи?

Најдуже живе становници Монака и код њих је очекивано трајање живота 89 године, а у најдуговечније Европљане спадају још и становници Сан Марина, Швајцарске, Шпаније, Лихтенштајна и Италије, чији је просечан животни век 83 године. С друге стране грађани источне и централне Европе живе неколико година мање. Најкраће се живи у земљама бившег СССР-а – становници Русије живе чак двадесет година краће од житеља Монака.