Почетна » Жене живе дуже од мушкараца тек од 19. века
Занимљивости Вести из света Здравље

Жене живе дуже од мушкараца тек од 19. века

Научници су установили да је у периоду између 1800. и 1935. стопа смртности код дама почела да се смањује драстично брже него код џентлмена.

Позната је чињеница да жене живе дуже од мушкараца, али то није увек био случај. Ново истраживање је открило да су се разлике у очекиваном животном веку жена у мушкараца почеле појављивати тек у 19. веку, пише LiveScience. Научници су анализирали податке о људима рођеним између 1800. и 1935. године, у 13 развијених земаља. Установили су да је у том периоду стопа смртности код дама почела да се смањује драстично брже него код џентлмена, што је довело до разлика које имамо данас. Реч је о релативно новом демографском феномену који је почео да се појављује у 19. веку. На пример, код људи рођених око 1840. године, стопа смртности за жене и мушкарце била је отприлике иста. Али, већ код људи рођених између 1880. i 1899, стопа смртности код мушкараца старих од 50 до 70 година била је око 1,5 пут већа него код жена.

Међу особама рођеним после 1900. стопа смртности мушкараца између 50 и 70 година живота била је готово два пута већа него код жена истог старосног доба. Највећи кривац за такву стопу смртности код мушкараца биле су болести срца и крвних судова, па је управо то био узрок код 40 одсто њих. Биолошки гледано, мушкарци су осетљивији на кардиоваскуларне болести, али то је примећено тек кад је стопа смртности почела да се смањује из неких других разлога, на пример инфекција. Такође, телесна масноћа у мушком телу се у односу на женско другачије распоређује, што доводи до другачијег обрасца гојазности, која пак мушкарце с прекомерном тежином чини рањивијима приликом промене исхране или нивоа телесне активности.