Почетна » Зимска нега собног цвећа
Моја башта

Зимска нега собног цвећа

 

Све биљке воле јужне прозоре, а свиђа им се и кад им певате, тврде стручњаци хортикултуре

У становима са централним грејањем зими је најважније да цвећу обезбедите високу влажност ваздуха и уједначену собну температуру, саветују стручњаци хортикултуре из „Телефлоре“ и додају да се биљкама збиља свиђа кад им власници причају и певају. Зими биљке не ваља пресађивати, а све собне биљке воле јужне прозоре. Најважније је обезбедити високу влажност ваздуха, што се постиже постављањем саксије на подметач са влажним каменчићима, уз свакодневно орошавање.

Ако имате орхидеју, поставите је током зиме на јужно оријентисан прозор како би имала више светлости. Најбоље је заливати је тако што ћете потопити саксију у воду, а кад следећи пут треба да је залијете, знаћете то по боји супстрата – чим приметите да је добио светлију боју, залијте орхидеју. Након прецветавања цветна дршка се орезује на трећем зглобу, а прихрањивање се врши при сваком другом или трећем заливању течним ђубривима.

Спатифилум је биљка која зими тражи више светлости. Залива се једном недељно, а влажност ваздуха јој се обезбеђује као код орхидеје. Температура просторије не би требало да буде испод 16 степени, а листове бришите влажном крпицом два пута месечно. У току зиме се не прихрањује.

Љубичица се зими чува на јужним прозорима и залива два пута недељно у подметач. Никако је не смете орошавати, а температура просторије не сме бити нижа од 12 степени. Пожељно је да листове љубичице чистите једном до два пута месечно меком четкицом, а зими је никако не прихрањујте. И обавезно сеците оне најмање листиће у средини, да би љубичица цветала.

Дифенбахија тражи светлост, али не толико да је морате држати на прозору. У току зиме заливајте је на сваких осам дана са изостављеним прихрањивањем. Прија јој висока влажност ваздуха, а собна температура не би требало да је испод 15 степени. Листови се одржавају брисањем влажним сунђером или крпицом. Не заборавите, сок дифенбахије је отрован, тако да је пожељно је да се заштитите рукавицама.

Фикус бенџамин захтева доста светла јер му због недостатка светлости опада лишће, а не подноси ни честа премештања и промају. Зими га заливајте једном у 10 дана, а орошавајте свакодневно млаком водом. Температура просторије не би требало да пада испод 14 степени, а листове одржавајте туширањем једном месечно. У току зиме се не прихрањује.

Да би драцена очувала лепу боју листова, тражи доста светлости, а зимско заливање се своди на једном недељно, док се орошава два пута седмично. Температура просторије не сме бити нижа од 15 степени и чувајте је од промаје. Листове чистите влажном крпицом, а врсте са уским листовима можете истуширати у кади. Драцена се зими не прихрањује.