Почетна » Знате ли шта лоше држање чини вашем здрављу?
Здравље Вести

Знате ли шта лоше држање чини вашем здрављу?

Young beautiful woman

Од малена нас родитељи константно терају да „се исправимо“, а ми нисмо ни свесни шта све лоше држање може да уради са нашим здравље. Обратите пажњу на држање тела и у тренутку ћете поправити здравствено стање.

Појачава депресију

У недавном истраживању Универзитета Сан Франциско откривено је да особе које ходају погрбљено и имају лоше држање имају повећан осећај депресије и ниже нивое енергије. Учитељица јоге и стручњак за правилно држање Керол Крукоф каже: “’Чак и наш језик одражава везу између правилног држања и емоционалног утицаја, па тако слабе особе врло често описујемо као бескичмењаке”.

Шта можете учинити: Замислите да имате светло тачно на средини груди. Било да седите, било да ходате, ваше „светло“ увек мора бити усмерено напред. Држите главу усмерену напред, али без подизања браде.

Успорава пробаву

Када седите у згрченом положају, ваши унутрашњи органи, укључујући црева, превише се скупљају. А управо то може успорити све, укључујући пробаву.

Шта можете учинити: Јога и пилатес су основне вежбе које „покрећу ствари“. Једна од бројних поза која може активирати успорена црева је кобра. Лезите на стомак, а главу наслоните на подлактице. Након тога руке поставите у ниво грудног коша и полако се подижите горе, све док потпуно не истегнете леђа.

Повећава ризик од болести и смрти

Недавно аустралијско истраживање открило је да после 25. године живота сваки сат погрбљеног лежања на каучу пред телевизором смањује очекивано трајање живота за 21,8 минута. Осим тога, енглеска студија открила је да дуже седење удвостручава ризик од оболевања од дијабетеса, а опасност за кардиоваскуларне болести повећава се за 147 одсто.

Шта можете учинити: Покушајте да не седите згрчено пред телевизором, устајте без ослањања на рукохвате и спуштајте се у седећи положај контролисаним покретима. Управо ће то ојачати мишиће доњег дела тела и умањити ризик од болести.

Изгледате дебље

Данашњи начин живота првенствено је седелачки, међутим, чињеница је и да док седимо неминовно изгледамо дебље. Наиме у седећем положају унутрашњи органи једноставно немају куда па аутоматски делујемо дебље.

Шта можете учинити: Решење је једноставно – устаните и крећите се. Када стојимо, за разлику од седења, трошимо и до 20 одсто више калорија и јачамо мишиће, подстичемо метаболизам и повећавамо гипкост костију.

Смањује циркулацију

Наша тела су својеврсне машине које покрећу течности и гасови. Дуготрајно седење, посебно с прекрштеним ногама, прекида циркулацију, повећава притисак, па чак и узрокује пуцање вена.

Шта можете учинити: Како бисте осигурали правилну циркулацију у доњем делу тела, стручњаци препоручују да устанете, заузмете правилно држање и после тога подигнете ногу у ваздух. Тај положај задржите неко време – довољно да пет пута снажно удахнете и издахнете дишући из дијафрагме – а затим то поновите с другом ногом.

Подстиче стрес

Недавна студија с Харварда открила је да људи који се држе усправно имају двадесет одсто више тестостерона и смањење од 25 одсто у нивоима кортизола док су особе које су се држале погрбљено бележиле пад од 10 одсто у нивоу тестостерона и 15 одсто повећање кортизола. Укратко, особе које се држе погрбљено осим ниског самопоштовања изложене су и вишим нивоима стреса.

Погрбљено седење је такође поприличан проблем. Наиме, плитко дисање у грудима оптерећује плућа, а срце ће брже куцати како би обезбедило довољну количину кисеоника. Резултат је зачарани круг, јер стрес подстиче плитко дисање, што пак ствара додатни стрес.

Шта можете учинити: Стручњаци саветују да се сами подсетимо да дишемо из абдомена како би се смањио ниво стреса. Како бисте били сигурни да дишете правилно, ставите руку на стомак и тада би требало да осетите како се стомак шири како удишете.